Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az IQ Klubról

- Az IQ Klub története -

(Az IQ Klub hiteles története Zách Dániel visszaemlékezései alapján)

 

1. rész

A Klub megalakulása

 

Az IQ Klub Vértesszőlősön alakult meg 2007 első felében, körülbelül március-áprilisban. A pontos időpont már az idő homályába vész, sajnos nem lett feljegyezve. Annyi bizonyos, hogy a megalakulás még a 2006/2007-es tanévben történt.

Az IQ Klub egy önálló, független egyesület volt. Hat diák alapította, ekkor mindnyájan a Vértesszőlősi Általános Iskola 7. osztályába jártak. Az egyesület már előzményekre épült, melyek közül a legjelentősebb a Titusz. (Az előzményekről bővebben Az IQ Klub elődei menüben.) Az egyesület célja az alapítók szórakozásának biztosítása volt. Azt a fajta „életformát“ hivatott továbbvinni, melyet az elődei képviseltek.  A névadásnál felmerült, hogy az egyesület neve Anti IQ Klub legyen, utalva arra, hogy tevékenységünkből nem épp az IQ jut eszébe egy kívülállónak... Végül azonban az IQ Klub név mellett döntöttünk, mert még viccesebb az, ha egy ilyen klub nevében az IQ-t képviseli. Ebben a névben épp az a poén, hogy magunkat rendkívül intelligensnek hirdetjük, és közben tevékenységünk nem ezt sugallja.

A klub nem egyik napról a másikra alakult meg. Már egy ideje odajártunk a későbbi területére, ott töltöttük a szüneteinket. Aztán egy szép napon, talán valamilyen isteni sugallatra () néhány pillanat alatt megalakítottuk az egyesületet. Ez abból állt, hogy eldöntöttük, hogy mivel már régóta idejárunk, csinálunk itt egy egyesületet. Ekkor történt a névadás is, a leendő egyesület megkapta később híressé vált nevét, ezzel befejeződött a megalakulás folyamata.

 

2. rész

Az IQ Klub első hónapjai a tanév végéig

 

Az IQ Klub megalakulása nem keltett különösebb visszhangot, valószínűleg a tagokon kívül más nem is tudott róla. Mi minden feltűnés nélkül szórakoztunk a Klub területén, tevékenységünk nem különbözött attól, amit a megalakulás előtt folytattunk. Mai szemmel nézve hihetetlennek tűnik, hogy az IQ Klub galoppozás, kókuszdiók, IQ-kő nélkül is létezett. Ekkoriban még híre-hamva se volt az egyesület honlapjának, a törvénykönyvnek, és még sok más később kialakult szokásnak. Szinte minden szünetet ott töltöttünk, bohóckodtunk, viccelődtünk egymással, semmi extrát nem csináltunk. Nem csoda, hogy ez senki mást nem izgatott. Azonban minket már ekkor megfogott a hely varázsa.

A tanév végéig hátralevő néhány hónap alatt térképeztük fel a területet, megismerkedtünk a hellyel. A gyönyörű tavaszi időben az eperfa termését eszegettük. (Ehhez a történethez tartozik, hogy tulajdonképpen szederről van szó, ám amikor az osztályfőnökünk magabiztosan kijelentette, hogy ez eperfa, mi is így kezdtük hívni. Végül ráragadt ez a poénként indult megnevezés, és ma is így ismerik.) Örültünk a jó időnek, és nyugalomban telt el ez a néhány gondtalan hónap. Ekkoriban alsósok néha átszöktek az IQ Klubba (ti. nekik nem szabadott volna odamenniük), mi pedig „harcoltunk“ velük, persze ez csak játék volt, és ők is élvezték, még ha néha keletkeztek is kisebb fájdalmaik... (Féltégla...) Az egyesület tagjai ekkor az alapítók voltak: névsor szerint Rákosa Márk, Santavecz Ferenc, Szabó Roland, Szlis Csaba Zsolt, Sztankó Dániel, Zách Dániel.

Összességében jó hangulatban teltek ezek a hónapok, bár a Klub össztörténetéből semmilyen lényeges esemény nem történt ebben az időszakban. Az IQ Klub azon a fejlődési szinten állt, amelyen egykor a Titusz és az IQ Lakótelep, nem gondoltunk még arra, hogy ez valaha is meg fog változni. Őszintén szólva ekkor még nem alakult ki az IQ Klubnak az a fajta kultusza, amely megfigyelhető volt a galoppozás elterjedésétől, vagy 2008 tavaszán. Utólag nézve már pontosan körülhatárolható az IQ Klub „evolúciója“, ősszehasonlítható elődeivel. (Erről talán majd később lesz szó.)

Elérkeztünk a tanév végéhez. Az utolsó nap úgy hagytuk el a Klubot, hogy tudtuk, ősszel folytatódik a történet. A nyári szünet ideje alatt természetesen nem beszélhetünk semmilyen eseményről, az IQ Klub működése szervesen kapcsolódott az iskolai élethez, a szünetekhez. Az új tanév kezdetén újult energiával láttunk hozzá a pupozáshoz, és ez a hatalmas lendület emelte ki az IQ Klubot elődei sorából, ez tette híressé a nevét és létezését.

 

3. rész

Az új tanévben a honlap megalakulásáig

 

Amikor szeptemberben visszatértünk, ott folytattuk, ahol abbahagytuk. De újult energiával láttunk neki a pupozásnak, hiszen a nyári szünet alatt mindnyájan kipihenhettük magunkat. Talán ennek is nagy része volt az IQ Klub sikerében, hiszen egyetlen elődje sem létezett nyári szünet ideje alatt. Lehet, hogy ennek köszönhető, hogy később olyan sokat fejlődött, és hogy még egy évig működött. A nyár gondoskodott arról, hogy ne unjuk meg a Klubot a hosszú, monoton iskolai hetek alatt, és hogy mindenki azzal a tudattal pihenjen, hogy szeptemberben folytatódik a Klub története.

Mivel ebből az időből még nincsenek írásos feljegyzések, így csak azt tudom leírni, amire emlékszek még valamennyire. Ebben az időben se történtek különösebb dolgok, még jobban megismertük a helyet, és valószínűleg ebben az időben találtuk meg az IQ-követ. Ez tulajdonképpen egy kavics, Szabó Roland találta meg, és talán ő is nevezte el. Egy ideig az IQ Klubban volt a földön, majd miután felfedeztük, még sokáig ott is maradt ez a krumplira emlékeztető kavics. Aztán később elkezdtük nézegetni, dobálgatni, és szinte az IQ Klub jelképévé vált. Később IQ-kavicsnak is neveztük, ez talán pontosabb megjelölés, de az IQ-kő az elterjedtebb neve. Egyébként mindkettőt használtuk, és egyik sem helytelen. (Az IQ-kavicsról lehet látni néhány képet az IQ Klub honlapján.) Hamarosan érdekes dolgok történtek az IQ-kővel, de erről majd a maga idejében.

Szokássá vált, hogy hogy ha a Klub tagjai közül valaki büfébe ment, akkor a többiek is elkísérték, majd visszatérve az IQ Klubba ott ettünk, ritkán fordult elő, hogy evőszünetben nem mentünk ki, általában akkor is a Klubban voltunk. Ekkoriban egyik fő időtöltésünk a mobilozás volt. Ekkorra már pontossá vált az IQ Klub kifejezés jelentése, ahogy az egyesület honlapján áll: „egyaránt jelenti magát a szervezetet, valamint a helyet, ahol van“.

Januárban Sztankó Dániel távozott a Klubból, mert ekkortól másik iskolába járt, ezért lehetetlen lett volna a továbbiakban, hogy részt vegyen az IQ Klub életében. Ő volt az egyetlen az egyesületből kilépők közül, akit külső tényezők kényszerítettek távozásra, és egyébként nem akart volna kilépni.

Így egy ideig öten voltunk tagok. Néhány nap múlva, 2008. január 24-én létrejött az egyesület honlapja a http://www.iqklub.eoldal.hu címen. Ez a dátum hatalmas mérföldkő a klub életében, hiszen ettől a naptól kezdve dokumentáltuk az IQ Klubban történő eseményeket, ekkor kezdődött az IQ Klub írott történelme.

 

4. rész

Az egyesület honlapjáról

 

Mint ahogyan azt már leírtam, az IQ Klub honlapja 2008. január 24-én alakult meg. Nem beszéltük meg előre, hogy lesz egy ilyen honlap, fel se merült ez az ötlet az egyesületben. Nem sokkal előtte egy újsághirdetésben találtam rá az eOldal rendszer ajánlatára, melyben viszonylag nagy tárhelyet, elég sok szolgáltatást kínáltak ingyenesen. Felkeltette az érdeklődésemet, és lázba hozott az ötlet, hogy lehetne egy honlapot készíteni az IQ Klubnak, ahová felkerülhetnének az egyesülettel kapcsolatos hírek, képek, események. Láttam némi fantáziát a dologban, ezért 24-én este bekövetkezett a történelmi pillanat, létrehoztam a honlapot a http://www.iqklub.eoldal.hu címen. Aznap csak regisztráltam és aktiváltam a honlapot, még nem csináltam semmi mást vele, mondván, mára ennyi elég is volt... A honlap tehát 24-e estéjétől létezik, bár egy ideig még üres volt (kb. néhány napig). Már nem emlékszem pontosan, hogy másnap, vagy néhány nap múlva közöltem a többi taggal a honlap létrehozását, de biztos, hogy rövid időn belül. Tetszett nekik az ötlet, és támogatták a dolgot. Kis idő múlva nekiálltam elkészíteni a honlap szerkezetét, hosszú ideig csak három bejegyzés létezett, ezek keletkezés szerint időrendben: Történet, Tagok, Hírek. Ekkor a honlap színe a kék volt, és jó ideig még az is maradt. A Történet menüpontban ekkor még nem a jelenlegi szöveg szerepelt, hanem csak néhány mondat az egyesületről. A Tagokban természetesen felsoroltam az egyesület tagjait, és Sztankó Dánielt is feltüntettem itt, mint volt tagot. (Úgy gondoltam, hogy bár már nem tagja a klubnak, de igazságtalanság lenne őt kihagyni, hiszen közel egy évig tevékenykedett az egyesületben.) Az első hírek február 1-jén kerültek be a Hírek bejegyzésbe. (Ezek ma is ott vannak, bátran meg lehet nézni!) Viszonylag hosszú ideig nem szerepelt kép a honlapon, mivelhogy még nem sikerült készíteni, illetve szerezni. A honlap rövid idő alatt nagy ismertségre tett szert, minden nap volt látogatója. (Talán hihetetlenül hangzik, de 2008. december 22. volt az első nap, amikor a honlapot nem nézte senki - vagyis ez az egyesület megszűnését követően több, mint fél évvel később történt! Talán ez is elárul valamit az IQ Klub hatásáról...) Én lelkesen szerkesztettem a honlapot, a többiek hallgatólagos beleegyezésével. A honlap még sokszor fog szerepelni ebben a történetben, nem sűrítek bele minden ezzel kapcsolatos dolgot egyetlen fejezetbe, haladunk majd tovább időrendben.

Ha valaki megkérdezné, hogy a négy valaha létezett egyesületünk közül miért pont az IQ Klub lett ilyen híres és sikeres, akkor biztos, hogy első helyen ezt a honlapot nevezném meg, mint elsődleges okot. Hatalmas szerepe volt a klub hírének terjesztésében, rengetegen ismerték meg az egyesületet a honlapról. Az is fontos szerepe, hogy tartalmazza a létrehozásától kezdve az IQ Klubban történő eseményeket. Ma is megnézhetjük rajta a számtalan felhelyezett képet, köztük a különböző csoportképeket is, a segítségével jobban visszaemlékezhetünk azokra az időkre, amikor ezek készültek. Összességében nagyon jó, hogy létezik ez a honlap, rengeteg, ma már nehezen vagy egyáltalán nem pótolható információ található meg rajta. A honlap a jelképe lett az IQ Klubnak és az eszmének, amelyet képvisel.

 

5. rész

A fejlődés kezdetei

 

A honlap létrehozásával az IQ Klub elindult felfelé ívelő pályáján. Most már mindenki komoly, „igazi“ egyesületnek tekintette a klubot, nem holmi bohóckodásnak, bár fő célunk természetesen továbbra is ez volt. Az iskola diákjai közül egyre többen tudtak már az IQ Klub létezéséről, és egyesek megdöbbenve, mások egyszerűen röhögve figyelték tevékenységünket. Ebben az időben még leginkább az IQ-kő tisztelete kelthette fel a figyelmet, de ez is épp elegendő volt ahhoz, hogy a többség teljesen hülyének nézzen bennünket. (És akkor még nem is galoppoztunk...) Főleg az ekkori ötödikeseknek szúrt szemet ez a kibontakozó őrület, hiszen ők már 2007-ben is nyomon követtek minket, sokat „támadtak“ ebben az időben.

Épp egy ekkori ötödikes, Schöffer Attila volt az, aki még a 2007-es „harcok“ idején megismerte az IQ Klubot, és most már, ötödikes lévén, már szabadon járhatott oda. (A Klub a felsős udvaron volt, alsósok elvileg nem mehettek oda.) Egyre több időt töltött velünk, végül már szinte minden szünetben ott volt, ahogy mi is. Így felmerült a gondolat, hogy ő is csatlakozhasson az egyesülethez. Miután már hosszú ideje, hetek óta hűségesen látogatta a klubot a szünetekben, úgy döntöttünk, megérdemli, hogy beléphessen. Az ez idő tájt megírt Törvénykönyv értelmében az összes tag szavazata kellett ahhoz, hogy csatlakozhasson. 2008. február 1-jén ez meg is történt, a szavazás után Mucót ünnepélyesen IQ-ssá ütöttük. Így ismét hatan voltunk az egyesületben.

Mint már említettem, ebben az időben keletkezett a Klub Törvénykönyve, ami az IQ Klub szabályainak gyűjteménye. Ezt én írtam, és a többiekkel másnap, az iskolában megszavaztuk. Fölkerült a honlapra is, így bárki számára elérhetővé vált. Később történtek rajta apróbb módosítások, de a lényege a Klub megszűnéséig nem változott.

A Törvénykönyv legfontosabb szabályai vázlatosan: az IQ Klub önálló, független szervezet; alaptevékenysége a pupozás; minden tagja egyenlő; valamint a tagváltozások szabályai. (A teljes Törvénykönyv elérhető az IQ Klub honlapján.) Tartalmazta még a tagdíjfizetést is: ez megint csak azt jelezte, hogy az IQ Klub már egy fejlett egyesület volt, hiszen önálló pénzgazdálkodással rendelkezett. A tagdíj összege 100 Ft/fő/tanév volt, ami nem jelentett különösebb megterhelést a tagoknak. A Klubot ezen felül is lehetett anyagiakkal támogatni, ezt jónéhányan meg is tettük. A Klub pénzét Santavecz Ferenc kezelte. Fontos még, hogy a tagoknak kötelességük megvédeni az IQ Klubot „mind fizikailag, mind erkölcsileg“. A Törvénykönyv keletkezése is fontos állomás volt az IQ Klub fejlődésében, egyetlen elődje sem rendelkezett hasonlóval.

Ebben az időszakban fontosabb esemény volt még a szemétszedés az IQ Klubban. Erre azért volt szükség, mert az iskola más diákjai rendszeresen szemeteltek itt. A szemétszedő akció február 12-én indult, ez az esemény a honlapra is fölkerült. Néhány nap alatt eltávolítottuk az összes szemetet a Klub területéről.

Az IQ Klub tehát szépen gyarapodott, mi is egyre jobb elfoglaltságokat találtunk magunknak. Aztán egy szép napon elkezdtem mesélni a többieknek a Gyalog Galopp című filmről, néha már galoppoztam is a Klub területén, a többi tag meghökkenését kiváltva. Ahogy kitartóan népszerűsítettem a filmet, hamarosan egy újabb őrület bontakozott ki...

 

6. rész

A galoppozás elterjedése

 

Az IQ-sok talán leghíresebb és legfeltűnőbb szórakozása minden bizonnyal a galoppozás volt, amikor is, mintha lovon ülnénk, csak éppen gyalog ügettünk. A dolog azzal kezdődött, hogy én 2007 nyarán láttam a Gyalog Galopp című filmet, és már az első alkalommal nagyon megtetszett. Ebből az apró eseményből bontakozott aztán ki az egész őrület. Ugyanis, 2008 januárjában a megszokott szüneti hülyéskedéseket azzal próbáltam még színesebbé tenni, hogy elkezdtem galoppozni a többi tag szeme láttára, akik (bár ma már szinte hihetetlen) meghökkenve és meglepődve figyeltek. Ekkor még Sztankó Dániel is a Klub tagja volt. Később (ez már a távozása után történt) elkezdtem mesélni a többieknek a filmről, ami felkeltette az érdeklődésüket, és a kezdeti döbbenet és megütközés, amelyet a galoppozás iránt tanúsítottak, hamarosan átváltott érdeklődésbe és rokonszenvbe. Amikor már Schöffer Attila is csatlakozott, elkezdtem tanítani az IQ-sokat a galoppozásra. Ez hamar ment, néhány nap alatt már mindenki elfogadható szinten tudott vágtatni, ügetni vagy éppen poroszkálni. Ekkor már mindenki ismerte a film történetét dióhéjban, és megkezdődött a többi tag törekvése a film megnézésére, mivel akkor még csak én láttam azt. Ez is gyorsan lezajlott, volt, akinek én adtam kölcsön, volt, aki megvette vagy letöltötte a filmet. Kis idő múlva már az IQ Klub összes tagja látta a Gyalog Galoppot. A film fogadtatása egyértelmű volt az összes tagnál: mindenkinek maximálisan elnyerte a tetszését, innentől fogva már nemcsak én idézgettem lépten-nyomon a filmből, hanem a többiek is. A szüneteket azzal töltöttük, hogy a film egyes jeleneteit beszéltük meg, vagy bármilyen más dolgot, ami a filmmel kapcsolatos. Ahogy többen újra és újra megnéztük a filmet, már szinte kívülről fújtuk az egészet. Azt hiszem, ekkor kezdtünk a figyelem középpontjába kerülni, mind a tanárok, mind a diákok körében. Rengeteget galoppoztunk a Klubban széltében-hosszában, ez vált a leggyakoribb időtöltésünkké. A feltűnést tovább fokozta az is, hogy a lovak hangját utánoztuk, nyerítettünk, vagy éppen csatakiáltásokat hallattunk (a Gyalog Galoppot ismerőknek ez nem lehet meglepő). Ekkor kezdtek az első nézelődő diákok szivárogni az IQ Klubba, akik hol nevetve, hol gúnyolódva figyelték, ahogy fel- és leszállunk a lóról, kikötjük azokat, nehogy elcsavarogjanak, vagy éppen enni adunk nekik. Minket ez cseppet sem zavart, sőt büszkék voltunk rá, hogy ilyen kellemes időtöltést találtunk, amely ráadásul ennyi nézőre tart számot. Az igazi IQ-sság és a Klub által képviselt eszme talán legfontosabb része, hogy nem törődünk a gúnyolódásokkal, támadásokkal, csakis az számít, hogy mi mit gondolunk valamiről. Ez azt jelenti, hogy abba is hagyhattuk volna az egészet, amikor fölhangoztak az első gúnyolódó hangok, de nem tettük, hanem saját magunk érdekeit tartottuk szem előtt: ha ez a szórakozás minden tagnak tetszik, és senkinek sem ártunk vele, akkor nem hagyjuk befolyásolni magunkat, hanem büszkén vállaljuk. Február végére már annyira népszerű volt ez a tevékenység, hogy elkezdtük eljátszani a film szereplőit, továbbá egyes jeleneteket a filmből. Többé-kevésbé ugyanaz a tag általában mindig ugyanazt a filmbéli karaktert „alakította”. Rendszeressé váltak a „Föl Camelotba!”, a „Tovább!” és az „Utánam!” kiáltások. Az IQ Klub területén található dombot szinte ösztönösen, már a kezdetektől Camelotnak tekintettük, amikor épp nem galoppoztunk, akkor általában itt töltöttük az időnket beszélgetéssel, pupozással. Ebben az időben készült el a honlapon egy új bejegyzés, amely akkor a Gyalog Galopp-történelem nevet viselte. Ezt az irományt Santavecz Ferenc írta, és az átnézésem után felkerült a honlapra. Rövid, de érdeklődést felkeltő mű, amely kiválóan alkalmas a film iránti érdeklődés felkeltésére. Néhány nappal később IQ-mesék néven ismét egy új bejegyzést indítottunk, ide hasonló szellemiségű kitalált történeteket vártunk.
Mi, a tevékenységünkre rendkívül büszke IQ-sok egyre élethűbben „játszottuk” a filmbeli lovagokat. Már nem csak játéknak tekintettük ezt, hanem igazi példaképeinkké váltak, hiszen sok hasonlóság fedezhető fel az IQ Klub és a Gyalog Galopp-beli Kerekasztal-lovagok között. Ők se törődtek a gúnyolódásokkal, rendíthetetlenül végezték küldetésüket, tevékenységüket. Már mi is egyfajta küldetésnek tekintettük ezt az egészet.
Ebben a hónapban, februárban már megjelentek az első pozitív hangvételű észrevételek, egy tag édesapjától illetve Anikó nénitől, a magyartanárunkról. Érezhető volt, hogy az emberek kezdik értékelni rendíthetetlen hűségünket az IQ Klubhoz, eredeti és szellemes kezdeményezésnek tartották, amit létrehoztunk. Nagyon jól estek nekünk ezek a támogató üzenetek, és vidáman rohantunk szünetekben az IQ Klubba, hogy ott ismét egy jót szórakozzunk.
Ebben az időben nagyon jól éreztük magunkat, emellett a honlap nézettsége is gyorsan növekedett. Divattá vált szünetekben megbeszélni a honlappal kapcsolatos dolgokat is. Még többet viccelődtünk, például büszkén hirdettük, hogy az IQ Klubban talált vöröses föld csakis bauxit lehet. A honlap első két hónapos fennállása alatt 780 látogatót gyűjtött össze! Szokássá vált, hogy rendszeresen statisztikát készítek a bejegyzések és képgalériák látogatottságáról, és ezt elhelyezem a honlapon. Végre elkészültek a várva várt csoportképek, amelyeket mobiltelefonnal készítettük, és természetesen a honlapon is elhelyeztük őket. Már mindenki nagyon várta ezeket, és aki megnézte a honlapon saját magát, még inkább büszke lehetett magára, hogy egy ilyen egyesület tagja. Egyaránt készültek galoppozós és „komoly” képek is, összesen négy darab. Továbbá készültek az IQ Klubról közeli képek is, szintén mobiltelefonnal. Ezek is népszerűek voltak a honlapon. Azelőtt csak egy felülnézeti kép volt az IQ Klubról, amin nem is látszott a teljes területe.
Ahogy közeledett az iskolában a DÖK-nap (ami április elején volt), tagtársunk, Schöffer Attila jelezte, hogy szeretne indulni az ekkor tartandó diákkirály-választáson. A többi taggal láttunk fantáziát a dologban, amennyiben az IQ Klub „színeiben” indul. Felkaroltuk az ötletet, és elkezdtük tervezni, hogy mivel is lehetne népszerűsíteni a dolgot. Mindenképpen valami igazi „IQ-s” dolgot kellett kitalálni. Így hát elterveztük, hogy győzelem esetén lovasbemutatót tartunk az IQ Klubban (persze a szokásos stílusban…), valamint bizonyos ideig engedélyezzük kívülállók galoppozását is a Klub területén. Emellett Attila elvállalta, hogy a süteményosztogatást ő megcsinálja, mivel ez hagyományos kampányprogram. Eleinte még viccnek fogtuk fel ezt, ám később egyre biztosabbak voltunk a sikerben. Már szóban reklámoztuk is a jelöltünket, és készült a gépelt plakát, amikor megkaptuk a letaglózó hírt: Attila nem indulhat a választáson, mert ötödikes – azt eddig nem mondták, hogy ez kizáró feltétel. Azt is mondták, hogy csak hetedik-nyolcadikosok indulhatnak. Elképzelhető, hogy a vezetés nem akarta, hogy az IQ Klub részt vegyen a versengésben, holott nem folytattunk semmilyen politikai tevékenységet vagy bármi olyat, amivel valakinek bajt okoznánk. Ez az esemény is fölkerült a honlapra. Más jelölt nem volt az IQ Klubból, így nem vettünk részt a választáson.

Mivel az IQ Klub működése és a Gyalog Galopp most már teljesen összekapcsolódott, megbeszéltük, hogy a honlapon elhelyezünk egy ismertetést a filmről, elsősorban azoknak, akik még nem ismerik. Miután megírtam ezt, fel is töltöttem egy új bejegyzésbe. Ez március 31-én történt. A leírás alapján most már mindenki megismerhette a Gyalog Galoppot.

Ezek az események tehát, amelyeket ebben a fejezetben megírtam, januártól április elejéig történtek. Ismét elérkeztünk egy fontos dátumig az IQ Klub történetében, ez pedig április 9. volt. Hogy mi és miért történt ekkor, arról már a következő fejezetben lesz szó.

 

7. rész

Mindennapok az IQ Klubban 2008 tavaszán

 

Az IQ Klub áprilisban már jóval erősebb volt, mint annak idején bármely elődje. Működött a honlap, tömegesen érkeztek a hozzászólások, újabb és újabb tartalmak kerültek fel, a tagok is egyre inkább kimutatták, hogy a Klubhoz tartoznak – például már nem csak a Klubban galoppoztunk, hanem mondjuk büfébe menet, vagy az iskolaudvar más területein. Ekkor már a többség érezte, hogy a Klub már nem csak afféle hülyéskedés, hanem egy igazi életforma, a tagok kiálltak az IQ Klub mellett, hűségesek voltak hozzá, nem tűrtük, hogy gúnyolódjanak velünk. Főleg az ekkori ötödikeseket zavarta tevékenységünk, akik már egy évvel korábban „támadtak” minket, ők szoktak ekkortájt beszólogatni, vagy épp az ablakon kopogtattak ki… Mi azonban leállítottuk a kötekedőket, és csak röhögtünk azon, hogy irigykednek ránk, arra, hogy ilyen egyedi dolgot tudunk alkotni. Azonban rajtuk kívül már mindenki, aki ismerte a Klubot, tiszteletben tartotta azt, és bár néhányan furán néztek ránk, sokan csak mosolyogtak, és teljesen természetesnek vették a Klub létezését.
Április 9. a nagy tagváltozások dátuma. Ugyanis ekkor lépett ki az egyesületből Rákosa Márk, aki már egy ideje szinte be se tette a lábát oda, és nem nagyon lépett kapcsolatba velünk. A dolog úgy kezdődött, hogy kb. három héttel ezelőtt azt vettük észre, hogy egyre ritkábban jelenik meg a Klubban, egy másik társasággal tölti a szünetit. Ekkor azonban még szabad folyást engedtünk az eseményeknek, hagytuk, hogy az események teljesen kibontakozzanak. Mivel a következő hetek során semmi jel nem mutatott arra, hogy még részt venne az egyesület tevékenységében, elkezdtünk gondolkodni, hogy hogyan lehetne tisztázni a különös helyzetet. Mivel ő nem keresett meg bennünket, hogy rendezzük a tagságát, még mindig vártunk, bár sokan már egyre türelmetlenebbek voltak. Végül azonban mindenki megelégelte ezt a Klubhoz nem méltó helyzetet, és április 9-én eldöntöttük, hogy nyíltan megkérdezzük tőle, szeretne-e még tag lenni. Egyik szünet végén, sorakozó után az újépület folyosóján találkoztunk vele. Ekkor Santavecz Ferenc az IQ Klub nevében tárgyalt vele, mi pedig, a többi tag, felsorakoztunk mögötte. Megkérdezte tőle, akar-e még továbbra is tag lenni, mire a válasz egy határozott nem volt. Ezzel véget is ért a tárgyalás, a döntését tudomásul vettük, és bevonultunk az osztályba. Már az osztály felé menet, és a teremben is elkezdtük megbeszélni a továbbiakat. Most már végre egyértelművé vált Márkó álláspontja, igaz, tisztességesebb dolog lett volna az, ha ő keres meg bennünket, és nem nekünk kell keresni, hogy rendezze már a dolgait.
A következő szünetben megtörtént a szavazás, az öt hűséges tag mindegyike megszavazta, hogy Rákosa Márk többé ne legyen az egyesület tagja. Így ért véget az egyik alapító tevékenysége a Klubban, tehát már csak négyen maradtunk, akik a kezdetektől tevékenykedtünk a szervezetben. (Egy tag kilépéséhez ugyanis a Törvénykönyv szerint a rajta kívüli összes tag szavazata szükséges.)
Ám nem sokáig voltunk öten az egyesületben, mert ugyanebben a szünetben megszavaztuk, hogy Gödri Ádám és Hajduk Krisztián belépjen az IQ Klubba. Ugyanis, ahogy annak idején Schöffer Attila, ők is már egy ideje velünk töltötték a szüneteiket, Krisztián már régóta, Ádám pedig valamivel rövidebb ideje. Miután mindketten úgy nyilatkoztak, hogy szeretnének IQ-sok lenni, mi mind az öten megszavaztuk, hogy beléphessenek. (Ez ugyanis így volt szabályos a Törvénykönyv értelmében.) Így az IQ Klub tagsága két új személlyel gazdagodott, akik mindvégig hűek maradtak az egyesülethez, és egyéniségükkel színesítették az IQ Klubot. 
Az egyesületben tehát heten voltunk tagok, ami minden idők legmagasabb létszáma volt. Ám felmerült még egy probléma, aminek ismertetéséhez egy kicsit vissza kell kanyarodnunk a múltba.
A dolog az IQ-kővel kapcsolatos, ugyanis röviddel a fent leírt események előtt az ötödikesek megtalálták a Klubban az IQ-követ és széttörték. (Ekkor még mindig ott tartottuk.) A darabjait elvitték, ám kis idő múlva sikerült visszaszereznünk. Kiderült, hogy az IQ-kő kettétört, de szerencsére mindkét darabja megvolt. Nem hagyhattuk, hogy még más baja történjen, vagy esetleg valaki végleg ellopja, ezért úgy határoztunk, hogy a Követ nem hagyhatjuk őrizetlenül az IQ Klubban, hanem a tagok felváltva fogják őrizni. Ez jó megoldásnak tűnt, és a Kő sok tagnál megfordult, mindig megbeszéltük, hogy ki lesz a következő, aki a Követ őrzi. A sors tréfája, hogy aznap, mikor kizártuk a Klubból, a Kő éppen Rákosa Márknál volt. Ismét tárgyalni kellett hát vele. Ezúttal én beszéltem a Klub nevében, és megígérte, hogy visszahozza; másnap már ismét nálunk volt a Kő (a történethez hozzátartozik, hogy Márkó megragasztotta a Követ, így megint egy darabban volt, és nem is látszott, hogy sérülés érte). Ez az ügy tehát megoldódott, és folytatódott tovább a kő őrzése.
Ez után az eseménydús nap után újra visszatért a nyugalom az IQ Klubba, folytatódott a csendes gyarapodás időszaka. Még szintén április 9-én történt, hogy a honlapunk nézettsége elérte az 1000 látogatót. Ez nagy lélektani határ volt, és talán nem véletlen, hogy éppen erre a fontos napra esett.

A Klub békéje tehát töretlen volt, nagyon jól éreztük magunkat, mind a heten. Az új tagok is aktívan részt vettek a pupozásban. Mivel a tagság jelentősen megváltozott, elhatároztuk, hogy új csoportképeket fogunk csinálni, amelyek majd fölkerülnek a honlapra a régiek mellé.

Miután az IQ-követ biztonságba helyeztük, az ötödikesek nem igazán tudtak miben kárt tenni. Talán ez volt az oka annak, hogy április 23-án lezajlott egy kisebb csetepaté a Klub területén, amikor körülbelül húsz idegen – főként ötödikes - támadta a Klubot. Ők valószínűleg minden erejükkel felvonultak, ám nekünk nem kellett komolyabban megerőltetnünk magunkat, könnyedén elűztük őket a Klubból. Néhány hatodikos lány is a támadók között volt, akik valamilyen furcsa megfontolásból ebben az időben elkezdtek az IQ Klubba járkálni, mi azonban sokszor elküldtük őket, miután már zavaró volt a jelenlétük. Ez után a „csata” után hosszú ideig nem történt jelentős támadás a Klub ellen, bár később már nem az ötödikesek, hanem főként hatodikosok voltak a Klub „ellenségei”. Az IQ Klub tekintélye minden ilyen „csata” után növekedett, hiszen soha nem tudtak legyőzni minket. Mi pedig örömmel küzdöttünk a Klub becsületéért.

Láthatjuk tehát, hogy ekkor már bőven volt esemény az IQ Klubban… A következő rész a honlap fejlődéséről, szerkezetének alakulásáról fog szólni.

 

8. rész

A honlap fejlődése

 

Tavasszal tovább folytatódott a honlap fejlesztése, sorra kerültek fel az új dolgok, és egyre gyarapodtak a hozzászólások. Szinte nem telt el úgy nap, hogy ne üvöltöttük volna a honlap címét az IQ Klubban, vagy az iskola más területein… Mint kiderült, ez egy igen hatásos, ám kissé meghökkentő módja volt a honlap reklámozásának, mindenesetre illett az IQ Klubhoz. A honlapra egyaránt küldtek hozzászólásokat osztálytársaink, tagok szülei, más szőlősiek és ismeretlen személyek is. Ez utóbbiak néha értelmes üzenetek voltak, de sokszor nyilvánvalóan az irigység vezérelte a küldőit. Még februárban érkezett egy kiemelkedően ostoba hozzászólás, amely azzal próbált megijeszteni minket, hogy az „eOldal csődbe megy, és amelyik honlap nem ér el egy bizonyos nézettséget, az megszűnik”… Nem tudom, hogy a küldő értelmi színvonalát idézte-e a küldemény, vagy csak minket tisztelt meg a bölcsességeivel, mindenesetre az ilyen hazudozó, gúnyolódó üzenetek természetesen nem maradhattak fenn a honlapon. Ahogy az a Hírek menüpont tetején is látszik, jogunkban állt törölni az IQ Klubot illetve a tagjait sértő üzeneteket, valamint a trágár vagy hazug irományokat. Ezzel éltünk is, a lehető legrövidebb időn belül leszedtem az ilyen irományokat. Ezenkívül a nemkívánatos üzengetők IP címét le lehetett tiltani, ezt majdnem minden esetben meg is tettük. Hála a fenti intézkedéseknek, egy idő után csökkent az ilyen üzenetek száma.
A honlap felépítését szemügyre véve látható, hogy inkább függőleges kiterjedésű, baloldalt helyezkednek el a különféle hivatkozások. A nyitólapon szereplő két kép illett az egyesülethez, ezért ezeket állítottam be. A bal oldali szalagban föntről lefelé először a menüt, ezután a képgalériákat, linkeket találjuk, ezt követi egy keresési eszköz az eOldalas honlapok között, majd egy egyszerű archívum, végül legalul a statisztika doboza. Ez már (és a többi felsorolt elem is) kezdettől része volt a honlapnak, úgy gondoltam, mindegyik hasznos, a statisztika pedig a honlapnak egyfajta népszerűségi indexe, minden látogató láthatja, hogy eddig hányan tekintették meg a honlapot. A megalakulástól volt még a honlapon egy Legutóbbi képgaléria hivatkozás, ezt azonban egy idő után kiszedtem, hogy ne aránytalanul növekedjen a képgalériák nézettsége. A ma a honlapon látható hirdetések ekkor még nem voltak ott, ezeket az eOldal rendszer helyezte el, jóval a megszűnés után.
Mint ahogy arról már szó volt, a bejegyzések közül az első három időrendben Történet, Tagok, Hírek. Február 20. körül új szöveget írtam a Történethez, amely jobb és részletesebb volt az előzőnél. Ezután a Klub legfontosabb eseményei kerültek be ide.
A Tagokat, ha volt valami változás, mindig aktualizáltuk, értelemszerűen a jelenlegi vagy a volt tagokhoz kerülhetett új név. Megkülönböztetésül a tagok mindig nagyobb betűvel szerepeltek.
A Hírek menüpont lett a honlap leggyakrabban frissített és legnagyobb bejegyzése, a Klubban történő fontosabb események kerültek fel ide, előtte általában a tagokkal ezt megbeszéltük. Ez egy szöveges rész, amely az idő múlásával egyre hosszabb lett, mert úgy gondoltam, nem törlök ki semmit a felkerült adatokból. Egy idő után külön lettek választva a friss hírek és a régebbi hírek, melyek között időrendben visszafelé haladva lehetett böngészni. A bejegyzésben csak egy kép van, amely kókuszdiókat ábrázol, nyilván az aktuális téma mellé került fel.
Miután mindkét Gyalog Galoppal foglalkozó írás felkerült a honlapra, ésszerűnek tűnt egyértelműen megkülönböztetni őket. Ezért a régebbi írást átneveztem, az új név Gyalog Galopp-történelem (Rövid filmajánló) lett, jelezve, hogy ez egy rövidebb, kedvcsináló dolog, míg a másik, funkciójához hűen, a De mi is az a Gyalog Galopp? Részletes ismertetés címet kapta.
Az IQ-mesékhez több történet is érkezett, mégpedig három, három különböző IQ-s tollából. Ezek mindegyike rövid, ámde szellemes, egyedi történet, melyek méltán kerülhettek fel a honlapunkra.
Ahogy arról már szó volt, Schöffer Attila tervezte az indulását a diákkirály-választáson. A honlapon új bejegyzés készült, ahova a kampányanyagok és buzdító gondolatok kerültek volna fel, ám miután ezt nem engedték, csak egy rövid beszámoló került fel a Diákkirály-választásba, amellyel közöltük sérelmünket a látogatóknak. Később se vettem le a honlapról, hadd emlékeztessen az iskola hozzáállására az IQ Klubhoz.
Ami a képeket illeti, a honlapon 26 fénykép van 4 képgalériában, egy kivételével mindegyik IQ-s célra készült. Talán a legjobb, ha ezeket felsorolásszerűen jellemzem.
·        IQ Klub felülnézetből – 2008. 01. 26-án hoztam létre, egy képet tartalmaz, mely Vértesszőlős régi honlapjáról származik. Ez volt az első kép a honlapon, és néhány napig az egyetlen is, mivel ekkor még nem rendelkeztünk mással/jobbal. A felülnézeti képen az IQ Klub egy része látható, bejelöltem, hogy hol. Így legalább a nem annyira tájékozottak el tudták helyezni az egyesületet a faluban.
·        A második képgaléria a Titusz, ezt 2008. 01. 31-én csináltam meg, két képet tartalmaz (eredetileg egy volt). (Jellemző az akkori viszonyokra, hogy előbb került fel kép egy elődszervezetről, mint magáról az IQ Klubról – hiába, ez még nagyon a honlap elején volt…) Ami először felkerült, azt Santavecz Ferenc készítette, én meg kicsit módosítottam… Ezen a Titusz-bödön látható. A másikat Szlis Csaba Zsolt fényképezte, és látszik az egész Titusz-terület, Tuja bá’-val a középpontban. Viszont itt már hiányzik a kerítés a Titusz-bödön mellől, ami fontos volt a játékok szempontjából. Jó, hogy érdekességként ezeket a képeket is lehet nézegetni a honlapon, végülis az IQ Klub legnagyobb elődjéről van szó.
·        Harmadikként készült el a Képek az IQ Klubról 2008. 02. 02-án, ez tartalmazza a legtöbb képet (17-et). Ez volt a legnépszerűbb képgaléria, ami nem is csoda, hiszen itt jelentek meg a várva várt képek az IQ Klubról. A képek nagy részét Szlis Csaba Zsolt készítette, néhányat pedig Szabó Roland. Több részletben kerültek fel képek, a Roland által fényképezettek a ballagás után (ezek a képek a ballagás napján, a Klub megszűnését követő nap készültek). Ez utóbbiak fényképezőgépes, míg a többiek leginkább mobilos képek. Láthatunk itt sok képet az IQ Klubról, különböző helyzetekben és irányokból, de a Klub különleges objektumai is megtalálhatók itt: a meggyfa, a málna, az IQ-börtön, az eperfa. Az IQ-dombról, valamint az IQ-kőről is készültek képek. Ma is ez a legnépszerűbb képgaléria.
·        Az utolsóként elkészült képgaléria Az IQ Klub tagjai, ez 2008. 03. 12-én készült. Már ezeket is nagyon vártuk, és nagyon jó volt, amikor végre elkészültek, és viszontláthattuk magunkat a honlapon… Az itt látható képeket Hajduk Krisztián, Ibolya Milán, Pillinger Péter készítette. Az első négy kép, ami fölkerült, februárban és március elején készült, már Schöffer Attila felvétele után. Megegyeztünk, hogy lesz komoly és galoppozós kép is, hisz ennél jobban semmi sem szemléltethette volna tevékenységünket… Végül készült egy komoly csoportkép, valamint három galoppozós: elölnézeti, oldalnézeti és hátulnézeti. Nagy sikere lett ezeknek a képeknek, hiszen így már ország-világ előtt, visszavonhatatlanul kifejeztük értékrendünket… Talán ezek azok, amelyek a legjobban mutatják, hogy milyen volt az élet az IQ Klubban, hogyan telt egy átlagos szünetünk… A másik két kép május 9-én készült. Az új képek készítésének az volt az oka, hogy időközben két tag kilépett, két új tag viszont belépett az egyesületbe, és természetesen szerettük volna, ha az aktuális viszonyoknak megfelelő képek is lennének a honlapon. A régieket nem távolítottuk el, mert azok is hozzátartoznak a Klub történetéhez. Így hát elkészült a két új csoportkép, galoppozós képeket ezúttal nem csináltunk. Hamarosan ezek is felkerültek a honlapra. Így az IQ Klub minden tagjáról van kép a honlapon, Sztankó Dániel kivételével, aki még a honlap létrejötte előtt kilépett az egyesületből. Az itt lévő képek mind mobiltelefonnal készültek. Jó érzés ma is ezeket a képeket nézegetni, mindig eszembe jut, mi minden történt ott, mennyi őrültséget csináltunk a Klubban…
A továbbiakban röviden elmondom, még milyen események történtek a honlappal kapcsolatban, főleg a Hírek menüpont segítségével.
A Híreknél kezdettől fogva készítettem statisztikákat, hogy a látogatók is hozzáférhessenek a nézettségi adatokhoz. A statisztikákat körülbelül hetente csináltam, kivéve június elejét, mert akkor az osztálykirándulás miatt nem készült. Eleinte sima szövegként, később táblázatos formában készültek (2008. április 23-tól). Rájöttem, hogy így sokkal átláthatóbb az egész. Az első közeli képek február 6-án kerültek fel a honlapra. Február 21-én az iskolában eldöntöttük, hogy váltogatni fogjuk a honlap színét, ami eredetileg a kék volt. Még aznap zöldre változtattam, ezután volt még piros is, végül megkapta a mostani fekete-barnás színt, ami azóta se változott. Ekkor döntöttünk a Történet bejegyzés kibővítéséről is. Február 22-én egy apróbb módosítást végeztem a képgalériák kezelésében, ám később visszaállítottam az eredetit, mert az jobbnak bizonyult. Február végén – március elején döntöttük el, hogy a meglévő három mellé minden tag „ajánlhat” egyet a honlapra. Az eredeti linkek (Vértesszőlős, az iskola, valamint a Gyalog Galopp honlapja) az egész egyesülethez kapcsolódtak, ezért döntöttünk úgy, hogy a tagok így is kifejezhessék egyéniségüket… Később az egy link kevésnek bizonyult, március 11-én úgy döntöttünk, hogy mindenki két linket ajánlhat a honlapra. Felmerült az ötlet, hogy helyezzünk el hirdetéseket a honlapon, amennyiben valaki ezt igényli – ezért nem kértünk volna semmit, hiszen így is terjesztettük volna a honlap hírét. Ezt a lehetőséget meg is szavaztuk (március 19.), tíz nap múlva azonban kiderült, hogy ezt az eOldal nem engedélyezi. Így végül nem tettünk fel reklámot a honlapra. Ahogy arról már szó volt, április 9-én a honlap nézettsége elérte az 1000 látogatót. Május 19-én újabb képek (ezúttal 8) kerültek fel a honlapra. Ezek között voltak az új csoportképek is. 2008. június 11-én kissé szomorúan álltam neki elkészíteni a heti statisztikát, mivelhogy ez volt az utolsó. Az IQ Klub két nap múlva megszűnt, ahogy azt már elterveztük. Furcsa volt, hogy az addig minden héten elfoglaltságot jelentő honlapozásnak vége lesz, talán ezért is csináltam meg 2008 végén az IQ-fan oldalt, hogy ismét lehessen valamit szerkeszteni… Ekkor már minden bejegyzés és képgaléria nézettsége 100 fölött volt, a honlapot pedig addig a napig 1648-szor kereste fel valaki.
Ezután már csak egy szöveg került fel a Hírek menüpontba, röviddel a megszűnés előtt, amely az egyesület megszűnését, és annak körülményeit adta tudtul. A megszűnés után került fel a jelenlegi szöveg a kezdőlapra, azelőtt egy üdvözlet volt itt, és az egyesület jelmondata: MINDÖRÖKKÉ IQ KLUB.

2008. június 13-án az IQ Klub mintegy másfél év után befejezte működését. Ezzel lezárult egy hosszú korszak a honlap történetében, az iskolában, és úgy gondolom, a mi életünkben is. A honlap azonban – így döntöttünk – fennmaradt, örök emlékműveként az IQ Klubnak.

 

9. rész

Az év végéhez közeledve - Az IQ Klub fénykora

 

Áprilisban már igazi tavaszi idő volt, az IQ Klub is kizöldült, az eperfa pedig virágozni kezdett. A jó időben még nagyobb kedvvel pupoztunk az IQ Klubban, és felmerült egy újabb vad ötlet…
Elhatároztuk, hogy ideje lenne a galoppozásunkat továbbfejleszteni, mert bár mindenki ügyesen és nagy kedvvel csinálta ezt, azért még lehetett fejlődni ebben. Megbeszéltünk, hogy a filmbéli lovagok mintájára mi is beszerzünk kókuszdiókat, amikkel még feltűnőbben lehet ügetni. Néhány nappal később meg is vásároltuk ezeket Tatabányán, 129 Ft/db áron. A kókuszdiók elefántcsontpartiak és első osztályúak voltak. Hét darabot vettünk, úgy terveztük, hogy minden tagnak jut így egy saját példány. Azonban egy váratlan esemény miatt ez végül mégsem így történt.
Április végén vagy május elején (04. 26. és 05. 07. között) Schöffer Attila kilépett a Klubból. Bár elég váratlan volt a döntése, mégsem lepődtünk meg annyira, végülis természetesebb, hogy ötödikesként a saját osztálytársaival legyen szünetekben, mint nyolcadikosokkal. Nem is volt semmi baja az IQ Klubbal, egyszerűen csak a saját korosztályával akart lenni. Aznap, mikor bejelentette, hogy nem kíván tovább tag lenni, hoztunk egy szabályváltoztatást, miszerint ha „egy tag önként szeretne kilépni, akkor a szándék bejelentésekor automatikusan megszűnik a tagsága, ilyen esetben nem kell szavazni”. Így tehát Attila kilépett a Klubból, de bizonyára az a kb. három hónap, amit a Klubban töltött, sok vidámságot és tanulságot hozott neki… Megint hatan voltunk tagok, és ez a megszűnésig már nem változott.
Mivel a kókuszdiókat ekkor már beszereztük (2008. április 26.), és az elosztásuk még folyamatban volt, úgy döntöttünk, minden tag tulajdona lesz egy-egy kókuszdió, a hetedik pedig az IQ Klub tulajdona, tartalék lesz. Azért tartott sokáig a gyümölcsök szétosztása, mert szét kellett vágni őket és kitisztítani, csak utána lehetett rendeltetésszerűen galoppozásra használni őket. Néhány nappal később minden tag hozzájutott a saját kókuszdiójához, amiket a saját tetszésünk alapján választottunk. Mellesleg a gyümölcsöket az IQ Klub pénzéből fizettük ki, ebből is látszik, hogy a gazdálkodásunk elég jól működött. A tagdíjakat mindenki rendre befizette, néhányan pedig ennél nagyobb összegekkel is támogattuk a Klubot. A kókuszdiók beszerzése nem kis feltűnést keltett, először az osztályban, amikor a szétosztás zajlott, de persze leginkább akkor, amikor elkezdtük használni őket… Az egész iskolaudvar a mi kókuszdióink csattogásától harsogott, ami még inkább a Klubra terelte sokak figyelmét. Leginkább az egyesület területén használtuk őket, de néha átvonultunk velük máshol is, az alsósok némelyike pedig valósággal felnézett ránk, mint valami szent őrültekre… Most már teljesen élethűen imitálhattuk a filmbéli jeleneteket, hamar megtanultuk a kókuszdió-csattogtatás fortélyait, és a Klubban le-föl vágtattunk nagy hangzavarral…
Május végén már igazi meleg idő volt, a meggyfa termése is megérett. Ez egyébként „magonc” volt, ahogy egyesek nevezték, vagyis magától nőtt ki, az íze elég savanyú volt, ezért túl sokat nem ettünk belőle. Ahogy egy évvel ezelőtt, most is leginkább az iskolaépület dobálásával töltöttük az időnket, az IQ-börtön környékét dobáltuk meggyekkel, ami ettől elég szépen nézett ki… 2007-ben még meg is büntették ezért egyik tagtársunkat, idén azonban nem történt ilyesmi, talán már túl nagy volt a hatalmunk… Rájöttünk, hogy a savanyú meggyet valami hasznosabb célra is használhatjuk, mint a sulifal dobálása, ezért május 21-én, amikor ismét megtámadták a Klubot (főleg hatodikosok), meggyekkel dobáltuk őket. Egyébként a szokásos módon, több szüneten át támadtak minket, mi azonban visszavertük a támadásokat és megfutamítottuk őket. Általában, ha egyszer elkezdték, akkor aznap nem is hagyták abba, minden szünetben folytak a harcok, legfeljebb az utolsóban nem, amikor már nem sokan voltunk az iskolában.
Másnap, május 22-én is támadtak minket, ezen a napon Auer Kevin önként segített nekünk a védekezésben, a fáradozásait a Klub pénzéből meg is háláltuk. A támadók ismét teljes vereséget szenvedtek. Ez volt az utolsó nagy harc az IQ Klubban, ezután egyre csökkenő intenzitással szokták megzavarni a Klub nyugalmát.
Ekkor kezdett tudatosulni bennünk, hogy az általános iskolai éveink lassan véget érnek. Bár ekkor még nem volt erről szó, de éreztük, hogy az IQ Klub dicső története is a végéhez közeledik. Ezért kihasználtunk minden percet, amit még az IQ Klubban tölthettünk. Szerintem egy kicsit komolyabbá váltunk, már kevesebbet galoppoztunk, a hűvösebb időkben a sík területen mászkáltunk, ha tűzött a nap, akkor meg az IQ-dombon üldögéltünk az árnyékban, beszélgettünk, vagy csak szemléltük az IQ Klub pompáját. Ekkor már kezdett ehetővé válni az „eper” a fán, ezt is eszegethettük, ekkoriban mások is idejöttek, hogy ezt egyék. Az IQ Klub mindig ilyenkor, május végén tűnt a legszebbnek, amikor már zöld volt a fű, de még nem kiégett, a fákon pedig értek a gyümölcsök. Büszkén tekintettünk le a dombról az IQ Klubra, ahol annyi minden történt, és a helyet már bizonyos értelemben a miénknek éreztük. Méltósággal jártunk-keltünk a Klubban, egyszerűen csak elvoltunk. Az IQ Klub elérkezett működésének tetőpontjára, nyugalom volt, senki nem háborgatott minket, a tavaszi szép idő méltó aláfestése volt az IQ Klub fénykorának. Elérkeztünk a Klub történetének legnyugodtabb, legdicsőbb időszakához, az egyesület végéhez közeledve. Annyi fáradozás után, amit a Klubért tettünk, méltán élvezhettük a pihenést ezen a kellemes helyen.
Az IQ-sok utolsó nagy, közös kalandja minden bizonnyal a nyolcadikos osztálykirándulás volt. Hogy mik történtek ekkor, arról sokat lehetne írni, de legyen elég annyi, hogy elsősorban kenuzni mentünk a Szigetközbe. Az IQ-sok egy kivétellel mind részt is vettek a programon, ahol érdekes dolgok történtek az egyetlen kenuval, amiben csak IQ-sok ültek... Hajduk Krisztián, Szlis Csaba Zsolt és én ültünk a csónakban, majd amikor a vízfolyás egy kissé felgyorsult, sikeresen nekiütköztünk a folyó közepén kiálló fatörzsbe, ahol már egy osztálytársunk kapaszkodott... A csónak kettétört, majd süllyedni kezdett, így már négyen kapaszkodtunk a faágon (ebből ugye három IQ-s, figyelemre méltó arány...). Eközben meggyötört csónakunk szépen elsüllyedt, a cuccainkat pedig elsodorta a víz. Egy darabig még ott lógtunk a fán, mire talán eszünkbe jutott, hogy jó lenne kijutni innét. Ekkorra már sokan partra vergődtek, és kötelet dobtak a vízbe. Mi meg egymás után kievickéltünk a partra (eközben SzCsZs hősiesen megmentette a cuccainkat), majd elindultunk megkeresni a többieket. Mivel egy csónakot elvesztettünk, meg még sok evezőt is, meg valamiért már elment a kedvünk az egésztől, busszal visszamentünk a szállásra. Azért biztos ez se véletlen, hogy az IQ-s csónak keveredett ilyen furcsa helyzetbe... (A másik csónak, ahol két IQ-s ült két másik emberrel, nem borult fel...)

Miután hazajöttünk, természetesen alaposan megtárgyaltuk az IQ Klubban az élménydús kirándulást. Már tényleg nem sok idő volt hátra a tanévből, hiszen már június volt, az IQ Klub történetében másodszor köszöntött be a nyár. Az iskolai életben is egyre sűrűbb napok következtek, a ballagási próbák, készülés az előadásra, azonban a szüneteket változatlanul az IQ Klubban töltöttük. Ekkor már mindenki érezhette, hogy meg kell becsülni még ezt a kis időt, ami hátravan az IQ Klubból és a nyugis áltsulis évekből. Gyorsan teltek a napok, végül már eljutottunk oda, hogy nem halogathatjuk tovább, meg kell beszélni, mi legyen az IQ Klub sorsa. Egy hét volt még a tanévből.

 

10. rész

Az IQ Klub megszűnése

 

Mi, az IQ Klub tagjai megkezdtük az utolsó hetünket a vértesszőlősi iskolában. Elérkezett az idő, hogy megbeszéljük az IQ Klub jövőjét.
Az egyesület jövője előtt alapvetően két lehetőség állt: mivel az itt töltött időnek vége, ezért a Klub is megszűnik; vagy pedig a tanév végétől függetlenül tovább működik. Az utóbbi esetben azonban teljesen megváltozott körülmények között működött volna az egyesület, hiszen a nyári szünet kezdetétől nem is lettek volna szünetek, amelyekben az IQ Klub működött, továbbá a tagok sem biztos, hogy össze tudtak volna jönni mindannyian, hogy tevékenykedjünk a Klubban (később ez valóban így is lett, a ballagás vagy az évzáró volt az utolsó alkalom, hogy az összes IQ-s együtt volt). Ebben az esetben az IQ Klub a hanyatlás állapotába került volna, a tagok csak nehezen találkozhattak volna egymással, és lassan, de biztosan már mindenki egyre inkább felesleges és értelmetlen macerának érezte volna a Klubot. Ekkor vagy megszűnt volna, egy bukott egyesületként, vagy még annyi fáradságot sem veszünk, hogy megszüntessük, és a hajdani dicső egyesületnek csak szánalmas romjai maradtak volna meg. Ám ha az egyesület még az utolsó héten megszűnik, akkor dicsőségének teljében, ereje tetőpontján fejezi be működését, és mi elégedetten hagyhatjuk el a Klubot, tudván, hogy nem tudta legyőzni senki, és nevére büszkén emlékezhetünk vissza később is. Ha ebben a formában már sehogy sem tudott volna működni, akkor inkább legyen vége másfél év dicső befejezéseként, mint hogy fokozatosan elgyengülve tovább létezzen. Közös tanácskozás után végül úgy döntöttünk, hogy ezt a verziót választjuk, és az IQ Klub 2008. június 13-án, pénteken, a tanév utolsó napján éjfélkor megszűnik. Bár szomorú volt meghozni ezt a döntést, de tudtuk, hogy a Klubnak és nekünk is ez az egyedüli jó választás, mert ha már mindenképpen vége kell, hogy legyen, akkor úgy szűnjön meg, ahogy azt a tagjai eldöntik, és ne úgy, ahogy a külső körülmények diktálják.
Így most már bizonyossá vált, hogy csupán néhány nap van hátra az IQ Klub történetéből, ezért amellett, hogy az utolsó napokban is sok időt töltöttünk a Klubban, el kellett intézni a megszűnéssel járó dolgokat is. Június 11-én, szerdán a Klubnak 1200 Ft vagyona volt, ezt szétosztottuk a tagok között, így a hat tag mindegyike 200-200 Ft-ot kapott. Ezután az esemény után már nem szedtünk be több pénzt. Az egyesület két vagyontárgyát, az IQ-követ és a tartalék kókuszdiót is át kellett adni valakinek. Hogy kié lesz ez a két dolog, azt elsősorban az alapján döntöttük el, hogy ki milyen összeggel támogatta a Klubot. Így az IQ-kő Santavecz Ferenc, a tartalék kókuszdió pedig az én tulajdonom lett. Mindketten azzal a feltétellel kaptuk meg ezeket, hogy ha lesz IQ-találkozó, akkor arra el kell hoznunk.
A másik fontos kérdés, ami felmerült a megszűnéssel kapcsolatban, az a honlap jövője volt. Úgy gondoltuk, hogy az egyesület megszűnése miatt nem szükséges a honlapot is eltüntetni, főleg, miután annyi munka lett belefektetve. Ezért úgy döntöttünk, hogy a honlap a megszűnés után is fönnmarad, emlékműveként az IQ Klub történetének. Így, ha később messze sodor is az élet az IQ Klubtól, virtuálisan bármikor visszatérhetünk a Klubba, bejárhatjuk a jól ismert helyeket. Mivel a megszűnés után értelemszerűen nem lehetett volna szavazást, megbeszélést tartani a honlappal kapcsolatban, ezért úgy határoztunk, hogy a honlap a június 13-ai állapotban maradjon fenn, és így az összes tag megtalálhatja itt később is a jól ismert képeket, szövegeket (egyedül a Történet menüpontban történt módosítás, egy helyen múlt időbe kellett tenni egy jelen idejű állítást). Hozzászólásokat a megszűnés után is lehet küldeni, viszont én továbbra is szűröm ezeket az eredeti feltételek szerint. Ekkor még az is a honlap fennmaradása mellett szólt, hogy úgy gondoltuk, a későbbi nosztalgiarendezvények hírei, képei ide fognak fölkerülni (azonban ilyen eseményre nem került sor).
Végül mindent elintéztünk, amire a megszűnéssel kapcsolatban szükség volt, és elérkezett az utolsó nap, június 13. Nagyon szép, napos idő volt egész nap. Ezen a napon volt a bolondballagás délelőtt, így már nem nagyon tanultunk. A falu bejárása után hazamentünk, majd a végzősök hagyományos előadását kora délután tartottuk meg az iskolásoknak, majd később újra előadtuk, elsősorban a szülőknek. Ezután kezdődött a bankett a művházban, ami nagyon jó hangulatban telt. Itt volt Sztankó Dániel is, aki bár másik iskolába járt, de eljött az eseményre. Így végül úgy alakult, hogy az osztályunkból az összes IQ-s együtt volt az utolsó napon. Nagyon jól éreztük magunkat, amikor épp nem a meccset néztük, akkor kint garázdálkodtunk a dombon, a szomszéd gyerekekkel kerültünk összetűzésbe, vagy éppen a szomszéd cseresznyéjét eszegettük... Ezenkívül még a folyosón ólálkodtunk, és kellemetlen helyzetbe hoztuk az arra járókat... Tehát IQ-sokhoz méltóan viselkedtünk. Az este folyamán nemcsak az iskolától búcsúztunk, hanem az IQ Klubtól is, és bizony többször emlegettük a bankett során az IQ Klubot. Végül a szerenáddal véget ért az esemény, és 11 körül hazaindultunk. Az IQ Klub pedig, közel másfél év után, éjfélkor befejezte működését.
Az IQ Klub története egy kis faluban újat alkotni tudó diákok műve. A Klub működése meghatározta a tagok iskolai életét, méltó lezárása volt az általános iskolás éveknek. 2007 tavaszán még nem sejtettük, hogy ez lesz belőle. Elindultunk, leküzdve számtalan akadályt és problémát, nem adtuk fel soha a meggyőződésünket. Közben néhányan távoztak, néhányan csatlakoztak, de a Klub töretlenül haladt előre. A kezdeti megrökönyödést felváltotta az emberek elismerése, az ellenséges hangok elhallgattak, és az IQ Klub egy fogalom lett az iskolában, de talán a faluban is. Soha előttünk nem csináltak még hasonlót nemcsak Vértesszőlősön, de talán a tágabb környezetünkben sem. Olyan egyedülálló dolgot alkottunk, amely méltán nyerte el a tanárok, diákok, ismerősök megbecsülését. Az IQ Klub működése kihatott a tagok életére is, egy kicsit mindenki belevitte a saját egyéniségét a Klubba, és egy kicsit talán mindenki gazdagodott olyan dolgokkal, amelyeket ez a közösség tudott megteremteni.
Még a Klub működése idején megbeszéltük, hogy ha sikerül összehozni a tagokat, akkor szervezünk IQ-találkozót a nyári szünet ideje alatt. Bár hosszas szervezés zajlott a nyáron, ez sajnos nem jött össze, mert nem sikerült olyan időpontot találni, ami mindenkinek jó lett volna. Ez annyira nem is meglepő, hisz mindenkinek volt sokféle elfoglaltsága, ezenkívül már nem mindenki lakik Szőlősön, van, aki innen elég messze. IQ-találkozó azóta sem került megrendezésre, és már egyre kevesebb esély van rá, hogy a volt tagok egyszer összejöjjenek nosztalgiázni egyet.
Szeptembertől a tagok öt különböző középiskolába jártak, ezért egy új helyszínen se lehetett volna folytatni az IQ-zást. Ami talán nem is baj, mert az IQ Klubot nem tudom máshol elképzelni, mint a szőlősi iskolaudvaron...
A megszűnés óta is elő-előkerül az IQ Klub a tagok közti beszélgetésekben. A honlap ma is változatlanul üzemel, és bár lassabban, de azért most is nő a nézettsége. A megszűnéskor ez 1600 körül volt, most 65 híján 5000. Hozzászólások is érkeznek továbbra is, persze ritkábban, mint akkor.

Úgy látszik, sokan voltunk jókor, jó helyen, hogy ezt meg tudtuk csinálni. Úgy gondolom, az IQ Klub nélkül jóval szegényebb lett volna a szőlősi iskolai pályafutásunk. Büszke vagyok rá, hogy valami olyat tudtunk alkotni, amit előttünk senki. Remélem, hogy ez a másfél év soha nem merül feledésbe, és a volt tagok mindig örömmel gondolnak vissza arra az időre, amit az IQ Klubban töltöttünk.

 

Vége